ביומימיקרי

משמעות המונח ביומימיקרי היא חיקוי החיים (Biomimicry: Bio=life; mimesis=imitate). ביומימיקרי היא דיסיפלינה רב-תחומית המקדמת חיקוי ולמידה מהטבע לפתרון בעיות בדרכים מקיימות.

על סרטנים בחשיכה ומנגנון חישה

אור עמר

מנגנון חישה של כימיקלים, המאפשר לסרטני הבוץ לחמוק מסרטנים כחולים, מזמן חדשנות טכנולוגית בתחום החישה בסביבה חשוכה.

בשפכים שמחוץ לחופי ג'ורג'יה המים כה עכורים עד שאם תצללו שם, לא תראו אפילו את היד שלכם. בחסות אפלת המקום, סרטנים כחולים ניזונים מסרטני בוץ, צדפות, דגים ועוד. בסביבה החשוכה הזאת, שבה סרטן זולל סרטן, סרטני בוץ, שגודלם לא עולה על זה של קצה אגודל, מנסים להתרחק מהסרטנים הכחולים כמו מאש, וכשאי אפשר לראות מאום, הדרך היחידה לשרוד היא להריח. כימיקלים בשתן של הסרטן הכחול מבשרים גזר דין מוות לסרטני הבוץ. המסר ברור – תיחבא או שיאכלו אותך.
"ככל הנראה, סרטנים כחולים לא רוצים לשלוח את המסר הזה, אבל הם לא יכולים להתאפק. כולנו צריכים להתפנות", אומרת ד"ר ג'וליה קובנק (Julia Kubanek), אקולוגית כימית-ימית במכון ג'ורג'יה לטכנולוגיה (Georgia Institute of Technology).


                     סרטן הבוץ - תמונה מאת Anirnoy תחת רישיון CC 4.0

מתוך שש מאות כימיקלים שמופרשים בשתן הסרטן הכחול, שניים בלבד מאותתים אודות סכנה לסרטני הבוץ. הכימיקלים האלה נוצרים כשהסרטנים הכחולים מפרקים את ארוחתם, והם חזקים במיוחד כשסעודתם האחרונה היא סרטן בוץ. המערכת התת-ימית והבלתי נראית הזאת להעברת ההודעות היא בעלת השפעה רחבת היקף. די בשתן של סרטן כחול אחד שאכל סרטן בוץ אחד בשפך מסוים, כדי לשנות את האינטראקציות בשרשרת המזון במערכה האקולוגית התת-ימית.
ד"ר קובנק ועמיתיה חקרו את מנגנון החישה בעזרת טכניקה חדשה בשם מטבולומיה – השוואה בין פרופילים כימיקליים. החוקרים האכילו סרטנים כחולים במזונות דיאטטיים שונים שהתפרקו לדגימות שתן. הם הוציאו מכל אחת מהדגימות רמת איום ופרופיל כימי ייחודי. כדי לקבל הערכה לרמת האיום, החוקרים הכניסו חסילונים למֵכל של סרטני בוץ. לאחר מכן הם בדקו איזו דגימת שתן גורמת לסרטני הבוץ לאכול פחות חסילונים ולהסתתר יותר. כך זיהו החוקרים מאפיינים כימיים שונים שנכחו בדגימות שהניבו את רמת האיום הגבוהה ביותר.
ההבנה שהאינטראקציות בין טורפים לקורבנותיהם בקהילות אקולוגיות ימיות שונות מושפעת במידה ניכרת מרמזים כימיים עשויה לסייע לחוקרים העוסקים בשימור הטבע לטפל בסביבות ימיות המכילות דגים וצדפות. בהקשר ביומימטי, חקר מנגנון החישה של סרטני הבוץ, המאפשר להם לזהות כימיקלים מסוימים המהולים בסביבה ימית, יכול להוות בסיס לפיתוח חיישנים לשימושים ימיים שונים, למשל, לצורך התראה מוקדמת על דליפות כימיות.

מקור