מאת: מיכל טופז, ספארי רמת גן
חשיבה ליניארית, המקדמת ניהול יעיל של משאבי פסולת ומאפשרת הקטנת כמויות הפסולת, מודגמת בתהליך ניהול הפסולת בחצרות הפילים בספארי רמת גן.
"מקרטון לקוויאר" הוא מיזם סביבתי הפועל ביורקשייר, אנגליה. מיזם זה מדגים כיצד ליישם חשיבה מעגלית סביבתית, המקדמת ניהול יעיל של משאבי חומר, תוך הפחתת כמויות הפסולת.
המיזם מופעל באזור שוקק מסעדות המוכרות קוויאר. תהליך מכירת הקוויאר מייצר פסולת של מזון ושל אריזות אשר באופן מסורתי הגיעו למטמנה או למזבלה. יוזמי הפרויקט אוספים את פסולת הקרטונים מהמסעדות, טוחנים אותם ומוכרים אותם למרכזי רכיבה, שם הם משמשים מצע דריכה ושינה לסוסים. עם תום השימוש במרכזי הרכיבה, מועבר מצע הקרטונים לקומפוסטר תולעים. התולעים אשר מפרקות את הקרטונים מתרבות בקצב מהיר בזכות כמות האוכל. תולעים אלה משמשות בהמשך מזון לדגי החדקן הסיבירי, מהם מפיקים קוויאר, והקוויאר חוזר למכירה במסעדות. תהליך מעגלי זה מדגים ניהול יעיל של משאבי חומר והפחתת פסולת (לאתר המיזם: http://theableproject.org.uk/)
בספארי רמת גן אנו מיישמים חשיבה מעגלית דומה בניהול צואת הפילים. בטבע מבלים פילים את מרבית זמנם באכילת עלים, ענפים ועשבים. בספארי מקבלים הפילים בכל יום בערך טון מזון המורכב מפירות, ירקות ותערובת חציר. יוסי, הפיל שזכה בתחרות הפיל הגדול ביותר בכל גני החיות בעולם, אוכל כ 800 ק"ג מזון כל יום. לעיתים, המזון אינו מתעכל והוא יוצא בשלמותו. המטפלים, המחויבים לשמור על ניקיון החצר ותאי הלינה, חייבים לרוקן את כמויות הצואה על בסיס יומי.
פילים אפריקאים. התמונה באדיבות טיבור יגר, ספארי רמת-גן |