זריקה לא כואבת כבר פותחה בעבר בהשראת חדק היתוש על-ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת אוסאקה שביפן. לאחרונה פורסם על פיתוח חדש מבית היוצר של היתוש להפחתה נוספת בתחושת הכאב במהלך הזריקה.
פרופ' סייג'י אויאגי ועמיתיו מאוניברסיטת קאנסאי באוסקה פיתחו מחט המחקה את חדק נקבת היתוש. חדק זה חודר לתת העור מבלי ליצור תחושת כאב ועל כן נקבת היתוש מצליחה לעקוץ לפני שמבחינים בה. סוד החדק קשור למבנה של טבעות מחורצות המקיפות אותו ומקטינות את שטח המגע עם העור ולכן את תחושת הכאב עם תחילת העקיצה. הזריקה שפותחה מחקה למעשה את מבנה הטבעות המחורצות המצוי בחדק נקבת היתוש. אם נשווה מחט זו למחט רגילה ונטולת טבעות, הרי שבמחט הרגילה שטח המגע של המחט עם העור והרקמה התת עורית גדול יותר ועל כן מערכת העצבים מעוררת יותר ונגרמת תחושת כאב.
לאחרונה פורסם כי אותו צוות מחקר מאוניברסיטת אוסקה פיתח רכיב נוסף במחט שנועד להפחית אף יותר את תחושת הכאב. מדובר על מחט ממונעת.
מחט ממונעת נשמעת כיותר מכאיבה אבל למעשה היא כואבת הרבה פחות ממחט רגילה. המחט עשויה מסיליקון והיא מחקה שלוש מתוך שבע חלקי הפה הנעים של היתוש. את זוג הלסתות התחתונות המחורצות (maxillae) ואת השפה הצינורית (tubular labrum). בצילומי וידאו מיקרוסקופיים התברר שחלקים אלו אחראים ליצירת רצף ויברציות בתדר של כ- 15 הרץ, המקלות על חדירת החדק לעור. בדומה לרצף הויברציות הנוצרות על-ידי חלקי הפה בנקבת היתוש, גם הפיתוח החדש במחט נועד לייצר רצף ויברציות ברצף ובתדר דומה.
הפיתוח כולל חיבור חלקי המחט המחקים את חלקי הפה למנוע זעיר העשוי מ- lead zirconium titanate (PZT) – קריסטל פייזואלקטרי המתרחב מעט בתגובה למתח משתנה (חומרים פייזואלקטריים משנים את מידותיהם כאשר הם נחשפים לשדה חשמלי). הויברציות של הקריסטל משמשות כמנוע פשוט השולט במידה בה המחט נכנסת לעור.אויאגי בחן את הפיתוח החדשני על עצמו ועל שלושה מתנדבים נוספים, שהסכימו שהכאב אכן מופחת אך נמשך זמן ארוך יותר יחסית למחט רגילה. הוא מעריך כי על-ידי חיקוי חלקים נוספים בפה נקבת היתוש ניתן יהיה לבטל גם את הכאב העמום הזה.
אויאגי מקווה שהפיתוח החדשני יעזור לחולי סכרת הצריכים לדקור את עצמם לעיתים תכופות למדידת רמת הסוכר בדם. נראה כי פיתוח זה הוא צעד נוסף בדרך לזריקה ללא כאב.
למקור הידיעה